Amalian Helmiä

8. toukokuuta 2024

Syntymäpäiväjuhlat 50-luvun tyyliin

 


Mummo täytti keväällä 70-vuotta ja ajateltiin pitää juhlat perhepiirissä.
Mummo on syntynyt 50-luvulla, niin ajateltiin juhlia sen vuosikymmenen tyyliin.

Suomi on toipunut 50-luvulla vielä sodasta ja säännöstely on lopetettu juuri äidin syntymävuotena-54.
Vaurastuminen on kuitenkin alkanut ja teollisuuskehittynyt sotakorvauksia maksellessa.
Tiedon hakuni perusteella silloin on juhlissa tarjottu täytekakkua, kuivakakkuja, pikkuleipiä ja pullakranssia. Huomasinkin, että nämä tarjottavat tulivat hyvin edullisiksi, mutta silti herkullisiksi. Meillä täytyy olla tarjottavien gluteenittomia, mutta kaikki onnistui helposti myös gluteenittomana,



Tyypillisimmät 50-luvun astiat ovat värikkäitä ja hyvin funtionaalisia, kuten Arabian teema ja Iittalan Kaartio. Minulta löytyi vain vanha sen ajan teekannu. Nämä siomummon Arabian kultareuna kupit ovat piippuleimansa mukaan lähinnä 50-lukua. Näiden kuppien leimaa on käytetty 40 -60 luvulla.
Ihan ei siis menty sen ajan tyyliin. Serveteiksi valitsin ohuen kahviservetit - niitä ei ihan joka kaupassa enää olekkaan.

En ole ikinä ennen leiponut säilykehedelmäkakkua. 50-luvulla täytekakut olivat usein koristeltu säilykehedelmillä. Kakusta tuli mielestäni oikein nätti ja vielä helposti. Kakku oli myös vieraiden makuun ja aijon leipoa tällaisia kakkuja nyt vastaisuudessakin.

50-luvulla ei voileipäkakut vielä olleet yleistyneet ja juhlissa tarjottiinkin voileipiä suolaisena tarjottavana. Jos oikein olisi menty ajanhenkeen niin voileivät olisivat olleet munasillivoikkareita. Itse olisin niistä pitänyt, mutta hieman epäilen niiden lapsille maistuvan.

1952- vuoden Hensingin olympialaisiin tuli Coca-cola Suomeen, joten tarjosimme myös sitä juhlissa. Myös dominokeksit ja pusut tulivat 50-luvulla.

Lähteenä oli Marttojen nettisivut ja muutama lehtijulkaisu 50-luvulta. Jospa joku samanaikakauden tyyliin juhlia järjestävä hyötyy tästä postauksesta 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!