Amalian Helmiä

30. elokuuta 2014

Talohaaveita - Toimiva lapsiperheen koti?


Kerroin taannoin, että aiotaan pyytää tarjous rakentajalta muuttovalmiista talosta. Edelleen rakennusprojektin toteutuminen on hyyyyyvin epävarmaan, mutta mahdollisuus siihen on ehkä parilla prosentilla lisääntynyt taloa miettiessä - olisihan se ihana itselle suunniteltu koti. Koko ajan hakee myös vanhan talon huonoja puolia. Tässä sijainti on ollut isoin kynnys, mutta toisaalta uusi tontti olisi vielä puolet lähempänä kouluja, lapsilla paljon kavereita lähellä ...Tarjousta lähdetään pyytämään tällä + jotain muutoksia makkarit samankokoisiksi - viisteet pois - kodariin naulakkotila jne... 
Tosiaan siinä kävi niin että suunnittelija ensimmäisen luonnoksen jälkeen skipattiin se kaksi kerroksinen.
Tavoitteena mahdollisimman toimiva kompakti paketti - toisin sanoja kaikki turha tila ja käytävät minimiin. Ennen kaikkea meidän tarpeisiin.
Ilmansuunnat on huomioitu niin, että makkarit pohjoiseen, keittiö aamuaurinkoon, oh etelään ja länteen. Saunan ikkunasta paistaa ilta-aurinko.
Nykyisessä on aika isot makkarit ja monesti olen sanonut, että meidänki vanhasta makkarista saisi ottaa pois puolitoista metriä ja siirtää ruokailu tilaan - mehän vain käydään nukkumassa siellä - nykyisin se makkari toimiikin arkiolkkarina, pukeutumishuoneena, työtilana jne ja siltikin keskilattialla turhaa tilaa.
Avaruutta tuo olkkari- ruokalutilan korotettu katto.

 Meillä oli väliaikaisasunnossa aika lailla tuota kokoluokkaa olevat makkari toinen lastenmakkari ja toinen leikkihuone - juuri sopivan kokoiset. Meidän huoneessa ei tulisi olemaan myöskään todennäköisesti vauvan sänkyä. Teinit taas tarvii sen sängyn kirjoituspöydän ja jonkun lipaston tai kirjahyllyn. Myöhemmin huoneista voi poistaa väliseiniä. 

Arkiolkkari toimii sitten peli yms tilana. Arkiolkkarissa on myös tuossa vessan kupeessa liukuovin peitettävä työtila - mun ompeluille vai mille? Kodinhoitohuoneessa en halunnut valtaisaa, kun keskilattia olisi vain pyykinkuivaukselle ja aijon kuivattaa sitä tuolla vaatehuoneen oven takana. Vaatehuoneita kaksi, joista pienempi on ulkovaatehuone takeille ja kengille. Tuo iso mh on oikeasti autokatos siitä kuljetaan siis suoraa arkieteiseen -jota on vähän tämä pohjan jälkeen muutettu niin , että siihen saa kiinteän penkin ja naulakon. Toinen varastoista on lämmin, joten vaunut yms. menee sinne. Kodari on nurkkauksessa kuten toivoin, ettei sen läpi talsita ja jää vähän piiloon. Kodarista pääsee pitkän siiven kokoiselle käyttöullakolleTämä netistä löytynyt Teri-talojen pohja toimi idean alkuna. Tuolainen kahden talon systeemi olisi kalliimpi toteuttaa ja haluttiinn kaikki kodinhoito ja muut tilat samaan pakettiin.
Idea on kuitenkin se, että on privaattipuoli ja se edustuspuoli.Talo olisikin vähän moderniin kallistuva pulpettikattoinen - saahan sitä haaveilla :)

22 kommenttia:

 1. Paljonko tuossa on neliöitä ajateltu tulevan? Ette halunnu turhia tiloja, mutta arkiolohuone kuulostaa siltä... mitä toimintoja ajattelit varsinaiseen olohuoneeseen? Onko se vain edustustilaa - ja mihin sitä tarvii? Itsellä myös taloprojekti työn alla ja samoja asioita pohdiskelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain luksusta kuitenkin ja kehitystä entiseen - ajatus oli eka kaksi kerroksinen jossa aula ja siinäkin idea ois ollu, että alakerta ois pysynyt siistimpänä, tuossa sama ettei tarttis kaikkien huoneiden olla särmässä. Arkiolkkari ois teinien valtakuntaa, kun makkarit ois kohtuu pienet, niin lasten yhteinen oleskelu tapahtus tuolla. Tuo pääolkkari on aika pieni ja yhteensä arki- ja pääolkkari monen perus olkkarin kokoinen, kun valmistalojen pohjia katsoo. Neliöitä 165,5 ettei mikää lukaali tosiaankaan ole, kun makkareita viisi.

   Poista
  2. Määpä vielä tarkenna - turhilla tiloilla tarkotin - käytävät minimiin - ei isoa lattia pinta-alaa kodariin, simppeli keittiö (meillä on ollut nyt kolmessa talossa tuollainen neliö kettiö jossa yhdellä askeleella tyhjentää tiskikoneen), pienehköt makkarit. Minulla on sellainen tapa, että kotoa, kun lähden haluan olevan perus siistiä ja leikkihuone, kun näkyy eteisaulaan tulee leikitkin aivan turhaa siivottua. Nyt pelataan ja askarrellaan ruokailutilassa ja olkkarissa ja ne on siivottava illalla tai kotoa lähtiessä - tässä haen sitä että ne saisivat jäädä yöksi sinne meidän privapuolelle yöksi ja vaikka syömään alkaessa, kun ruokapöydältä ne on siivottava. Tuon arkiolkkarit neliöt sais äkkiä upotettua makkareihin, mutta silloin lapset käkkis niissä - minusta ihana ajatus, että lapset rötvää kavereineen rauhassa tuolla arkiolkkarissa ja me vanhemmat sitten ollaan toisella puolella - tulisi varmaan kaveritkin sitten pahassa iässä mielellään kylää, kun ei ois vanhemmat siinä kyttäämässä.

   Poista
  3. Ok, nyt tajuan. ootko varma että sietäisit sotkuja siellä privapuolellakaan vai olisiko sitten vaan enemmän neliöitä pidettävänä tiptop? ;) meillä tuo teinien rötväys tapahtuu olohuoneessa eikä ole haitannut ketään.

   Poista
  4. Nyt olen pystynyt jättämäään tyttöjen huoneen heidän omaksi huoneekseen. Lisäksi meillä on tuollainen pukeutumishuone (lue mikä ei mahdu kaappeihin -10miehen pukua jne), ompelutila, tila jossa on kirjat ja vierassänky (josta ekana luovutaan) huone on vähän erillään muista. Sen kanssa ei ole niin tarkkaan, riittää, kun sulkee oven. Siitä joskus haaveiltiin arkiolkkaria askartelu ja pelipöytineen, mutta sinne ei vain mahu. MOnesti ollessani kylässä kodissa joka on kaksi kerroksinen olen ihaillut sitä, että lapset painuu yläkertaa jossa on just pelailuun jne atarkoitettu aula - mahdottoman kätevää, kun aikaisetkin kuulee toisten äänen ja lapset saa mellestää mielen määrin. Me skipattiin se kaksi kerroksinen ja saatiin aikaiseksi tämä. Tässä on yhtä paljon neliöitä mitä siinä kaksi kerroksisessa, mutta saatiin neliöt paljon enemmän hyötykäyttöön. Siinä ruokailutila jäi ahtaaksi ja sitten vastaavasti ylhäällä ihan turhaatilaa.

   Poista
  5. Mää voisin paasata näistä pohjaratkaisusta vaikka kuinka, kun monta vuotta pohtinut niitä omia tarpeitaan. Haluan tuon turkasen telkkarin pois huutamasta talon keskeisimmältä paikalta - sen katsominen vähenisi ja sisältö paranisi - nytkin se joku on ehtinyt napa tuonne päälle vaikka aamupalalle ollaan alkamassa! Äitini meidän lasten siirryttyä pois vei tv.n yhteen makkareista (hänen kirjastohuoneensa), eikä ole katunut. Olohuoneessa hän yksin ollessaan lukee, mutta ennen kaikkea kun on vieraita ei telsu huuda vieressä, kun monesti se valitettavasti unohtuu taustalle päälle.

   Poista
  6. Hyvä pointti tuo telkkari, meillä ei sitä ole niin en sitä osannut ajatella. Mutta inhoan kyllä kaikkea taustamelua itsekin. Mahtavaa, että olet miettinyt tarpeet noin tarkkaan, talosta tulee silloin paras omalle perheelle! Meille tulee kaksikerroksinen,koska se on paljon halvempi rakentaa.

   Poista
 2. Ainahan voi haaveilla ;) Aijotteko ekana myydä vanhan ennenkuin rupeatte rakentamaan uutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakait!! Väliin johonkin vuokralle ja nää on todellakin haaveita, en todellakaan usko toteutuvan ;)

   Poista
 3. Muuttovalmis talo kyllä lapsiperheelle hyvä vaihtoehto! Ollaan itse rakennettu kappaletavarasta ja voin kyllä sanoa ettei helppoa ollut,mutta valmiiksi ollaan talo saatu:) tuleeko teillä tontti myös rakentajan kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yksi iso pintaremppa on tehty ja siinä todettiin ettei meistä ole rakentajiksi. Leikkimökkiä maalatessa jo väliin palo käämit. Tontti tulee rakentajalta ja tekis pitkästä tavarasta. Tämäkin talo on pitkästä tavarasta, mutta löydettiin ja ostettiin tämä liian myöhään, kun ei voitu, kun ihan vähän vaikuttaa - seinien väri jne ja nekin hyvin nopeella aikataululla :(

   Poista
 4. Vaikuttaisi ihan toimivalle ratkaisulle tuokin :) Turhia neliöitä mekin ollaan yritetty välttää ja esim. juurikin käytävät on niin minimissä kuin vain isossa talossa pystyy olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minkälainen se teidän pohja olikaan? Nämäkin on niin perhekohtaisia mihin asiaoihin painottaa. Minusta tuntuu, että en ole sitä ulkonäköä kauheesti miettinyt, vain sitä miten kaikki toimisi.

   Poista
  2. En löytänyt kunnon pohjaa koneelta, mutta laitan sulle sähköpostilla kuvan josta ollaan lähdetty liikkeelle.

   Poista
  3. Kiitoksia sinulle! Sain siitä heti ideaa kuivautilaan. Itsekkin olisin halunnut juuri noin erillisen vessan, mutta neliöt tuli vastaan. Muuten hyvin pitkälti saman tyylinen pohja, kun meillä nyt - paitsi korjattu ne epäkohdat, eli yksi makkari enemmän ja paremmat kodinhoitotilat. Me on tykätty tämän keittiö - olkkari - ruokailutila avaruudesta.

   Poista
  4. Mukavaa jos oli apua :) Mä kaipaan juuri tässä nykyisessä kodissa avaruutta etenkin yhteisiin tiloihin ja muutenkin ollaan yritetty kaikki mahdolliset epäkohdat tässä vanhassa korjata. Käytäntöhän sen sitten aikanaan näyttää kuinka onnistuimme, mutta vielä ollaan lopulliseen pohjaan kuitenkin erittäin tyytyväisiä.

   Poista
 5. Nyt vaikuttaa talokuumeen oireet niin kovilta, että arvaan jo miten tässä käy...! ;) Itsellä ei ole tullut näitä pohja- ja huonejakoasoita tullut mietittyä, joten en osaa niistä sanoa mitään. Toisesta kerroksesta on nyt lasten kasvaessa alkanut tosissaan haaveilla. Kyllähän se jakaisi tilaa ja äänimaailmaa vähän eri tavalla - meillä kun on tässä nykyisessä niin avoin pohjaratkaisu. Aulatilalle keksisin taatusti käyttöä nimenomaan tv-/ pelitilana. Nykyisin meilläkin katsotaan telkkaria pääasiassa makkarissa - juuri yllä mainitsemastasi syystä.

  Pulpettikattoisen minäkin nyt valitsisin, jos valitsemaan pääsisi. Niin se maku muuttuu, ja kai sitä haluaa välillä vaihtelua perinteisemmän tyylin jälkeen.

  Meillä on kyllä harmiteltu teidän mahdollista muuttoa! Me ehkä jäätiin tähän ensiasuntoon pidemmäksikin aikaa...Yksi huone lisää + se yläkerta olisi kiva, mutta toisaalta nykyisenkin huonemäärän pitäisi periaatteessa riittä + me tykätään ihan mahdottomasti tuosta maisemasta, joka meidän keittiöstä ja makkareista aukeaa! Mekin olemme paljon muuttaneet, mutta tämä tosiaan ensimmäinen oma, joten surutyötä joutuisi tekemään jos tästä joskus lähdettäisiin. Teilläkin on niin kiva piha, että varmaan vähän haikealta tuntuisi sitä jättää? Millä mielin teillä muu perhe on - joko ovat innoissaan uusia huoneita suunnittelemassa? :) - MY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kovat, mutta mopo silti tallissa :) Mää luulen, että se on ammattitautia, että miettii perheen logistiikka , pyykin ja lasten kulkua ;) Meillä oli eka talo modernimpi, sitten haluskin tätä perinteistä nyt taas modernia :) Se muutto on todellakin hyvin epätoden näköistä ja siltikin vasta parin vuoden päästä. Periaatteessa mekin tähän mahdutaan, mutta ois se niiiiiin ihana jos kaikki toimis, kun rasvattu. Tytöt hän piirtelee harva se päivä pohjakuvia, eikä niistä pahalta tunnu, kun se ois tässä lähellä kuitenkin. Kaikki vanhimmat tytöt luokkakaverit asuu siinä ihan lähellä :/ Mää oon tämä kesän niin manannu tuon pihan kans, kun rikkaruohot rehottaa (vaikka tuo esikoinen on kovasti niitä kitkenyt)- ois pitänyt nostaa kukkapenkki kokonaan ylös ja kivetyksen puhdistuskin jäi puolitiehen, kun kunto loppu kesken.

   Poista
 6. Arkiolohuone vaikuttaa siltä, että on ehkä vaikea siustaa. Tosi rikkonainen, paljon ovia, ei juurikaan seiniä. Ehkä rauhaton. Mihin käyttöön tulee erillään oleva makuuhuone? Pääseekö sinne vain kodinhoitohuoneen kautta? Toisaalta kiva, että makuuhuoneet ovat vierekkäin. Toisaalta tulee "koulumainen" olo, ihanko ois koululuokkia vieri vieressä. Itse tykkään kaksi kerroksisista taloista jos neliöitä alkaa olemaan yli 130 neliötä. Mutta nämä ovat makuasioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen on suunniteltu sohva ikkunan eteen - tv - tason voi laittaa pienimmän makkarin seinää vasten tai kahden makkarin väliin. Työtila on jo piirretty vessan taakse. Se ei ole makuuhuone, kuten postauksessa kirjoitin suunnittelijalle oli tullu ajatusvirhe piirtäessä - se on autokatos :) Me haluttiin makkarit lähekkäin eikä ripoteltua pitkin taloa. Ensin me suunniteltiinkin kaksi kerroksista, mutta kuten kirjoitin meidän toiveilla alakerrasta tuli tosi ahdas (vaikke ne vaatimukset isot olleet yksi mh, k, oh ja kodari tilat) sen sijaan yläkertaan jäi aivan turhaa tilaa, eli tilat jossa eniten oltas oli pienet.

   Poista
 7. Täyty vielä tänne tulla puimaan asiaa. Kuinka paljon olette miettineet logistiikka taloa suunniteltaessa. Olenko ainoa, joka on siihen tärähtänyt. Meillä oli yhtenä tärkeänä pointtina, että keittiö ois lähellä ovea, että kauppakassit ois helppo kantaa sisään (se ei ihan toteutunut touvotulla tavalla, mutta ihan ok noinkin).
  Jokaisella perheellä on myös omanlaiset aamu- ja iltatoimet. Minä haaveilin, että ois iso vaatehuone pesutilojen yhteydessä - se pyykin helppo huolto, kun ei kuskata pitkin taloa. Sain jo siitä tuttavalta ihmettelyä, että pitää olla sitten joku lipasto makkarissa vaatteille, että saa jotain aamulla päälle :). Niin tiedoksi meillä peseydytään iltaisin ja vaihdetaan silloin puhtaat alusvaatteet, eikä meillä nukuta edes pahimmilla helteillä täysin nakuna :). Nytkään ei oo omat vaatteet samassa tilassa, kun nukutaan. Inhosin sitä, kun mies jäi pukemaan samaan tilaan, kun ite ois saanu nukkua (jos vaikka ois imetelly pitkin yötä) :/ Kukaan meistä ei pue heti herättyään vaan vaan painuu pissalle ja pesulle. Kukaan ei myöskään pue siellä makkarissa.

  VastaaPoista
 8. Kyllähän se monesti taitaa olla niin, että perusteellinen suunnittelu etukäteen kannattaa noinkin isossa asiassa kuin talon rakentamisessa. Jokainen varmaan tietää itse oman perheensä tarpeet asumisen suhteen ja sen mihin käytännössä on sitten mahdollisuus. Tarpeet kyllä muuttuvat ajan kanssa. Meidän perheessä kun lapsilla on suuri ikäero ja se mikä olisi toiselle sallittua, on toiselle vielä kiellettyä, niin ei oikein toimisi tuollainen avoin arkiolohuone - ei sillä, että meillä sellaista olisikaan ja vanhempi lapsi ei enää edes asu saman katon alla kuin muu perhe. Avoimessa huoneessa ei vanhempi lapsi kavereineen voi oikein pelata sellaisia pelejä tai katsella sellaisia ohjelmia, mitkä ovat nuoremmalle kiellettyjä. Itse ihastuin erään tuttavaperheen olohuoneeseen, jossa on pariovilla erotettuna olohuoneen jatkeena erillinen huone tv:n katseluun tms. Heillä tosin taisi olla tv varsinaisessa olohuoneessakin.

  VastaaPoista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!