Amalian Helmiä

27. heinäkuuta 2016

Asuntovaunuilijat

Meidän ensimmäinen asuntovaunuretki on nyt tehty. Meidän retkelle sattui todella kauniit ilmat, jotka varmasti helpottivat matkustamista.
Saimme täältä hyviä vinkkejä reissaamiseen ja itsekin monta kikkaa pakatessa keksin. Vaikka jotain lähtötohinoissa unohtui, kuten vedenkeitin ja astiankuivausteline/saavi.
 
Leirintäalueelle pienet kulkuvälineet lapsille on ehdottomat. Pojalle onneksi otettiin potkupyörä mukaan ja harmiteltiin tyttöjen kanssa, kun scootit jäi kotiin. Pyörätkin olisivat matkassa kulkeneet ja jos meistä joskus karavaanareita tulee pitää vaunuun saada pyörätelineet, kuinka mukava olisi uusia maisemia pyörän selästä ihastella.
 
Pakkaamisen hoidin niin, että kannoin tavarat vaunuun pyykkikoreissa ja isoissa pompin kasseissa. Purin tavarat kaappeihin ja kassit ja korit jäivät kotiin odottamaan eteiseen purkua. Vain pieni osa tavaroista oli pusseissa tai kasseissa vaunussa. Minusta se oli kätevää - vaihtokengät olivat sohvan olla matalassa laatikossa ja ulkoiluvaatteet saavissa. Pesuaineet olin pakannut tyttöjen pieneen muoviseen korilaukkuun ja siinä ne kulkivat kätevästi, eikä kassi välittänyt vedestä.
 
Kokoon taitettavat tuolit ja pöytä ovat ehdottomat, kuten joku matto vaunun eteen. Markiisikin vaunusta löytyi, mutta sen jälkeen, kun keskellä yötä sitä jouduttiin tuulen takia purkamaan ei jaksettu sitä laittaa, kun stopit olivat niin lyhyitä.
Pyykinkuivausteline tai muu vastaava on ehdoton ja olikin pyykkinarua mukaan ottamassa, kunnes hoksasin, että pyörätelineissä on pyyhkeet helppo kuivata.
Saunatakit oli pakko jättää matkasta, kun ne eivät mahtuneet mihinkään. Korvasin saunatakin joustofoteemekoilla ja pojille huppupyyhkeillä.
 
Koska meillä oli vuokravaunu suojasin sohvat fleesevilteillä ja ne oli kyllä helppo puhdistaa puistelemalla, vaikka olisikin oma vaunu. Muuten siistinäpito onnistui helposti kaverin vinkkaamilla kertakäyttöluutuilla. Saman kokeneen reissaajakaverin vinkistä minulla on ämpäri roskiksena, jossa oli roskapussirulla. Roskis nostettiin aina pihalle, kun oltiin ulkona.
 
Kaikin puolin reissaaminen oli meistä mukavaa. Pakkaamista vain reissun alussa ja lopussa. Nukkumaan meno helppoa. Isommat saattoivat pelailla ulkona, kun pienempiä nukutettiin ja välipalalle saattoi pysähtyä milloin vain.
 
Mutta ---- me palattiin reissusta kaksi yötä aikaisemmin mitä oli aije. Ne pienet leirintäalueet jäi käymättä, jotka poimin kaverin vinkistä leirintäoppaasta.
 
Kysynkin teiltä joilla on asuntovaunut, että kuinka paljon teillä on niiden kanssa ongelmia?
vaunua sai varjella kokoajan, kun esim. jääkaappia ei saanut lukita napista vaan varovasti napin sivuilta painamalla. verhoihin ei tohtinut antaa edes tyttöjen koskea, kun tuntui että ne leviää itselläkin käsiin. En muista omasta lapsuudesta mitään tällaista.
no onneksi sain varjeltua vaunun. Vain miehellä katkesi peilien pultti löysätessä ja piti mutkata peili ostoksille.
Yhden lukon varsi tipahti joka kerta, kun avasi ja sitä sai värkätä kiinni aina sen 20 minuuttia ennen lähtöä.
Sitten vaunusta purkaantui (tyhjeni) akku  (kuulemma lämmöstä- vaikka eihän se mikään helle ollut hädin tuskin 20) ajamisesta huolimatta, niin ettei jääkaappia saanut kaasulle. Jääkaappi oli lämmennyt, vaikka oli auton perässä ja 12Voltilla. Juuri, kun ei mahduttu leirintäalueelle ja kaasua olisi tarvinnut... juuri ostetut herkut meni pilalle... graavilohisalaatit, jäätelöt, juustot jne... jääkaapillinen ruokaa ja vaunussa oli harvinaisen iso jääkaappi... Saatiin se jo kerran toimimaan, kun lopetti uudestaan toiminnan. Sitten alkoi lämmin vesivaraaja vuotamaan, vaikkei me sitä edes oltu käytetty. Ei varmaan litraa koko reissulla vettä hanasta laskettu, koska joimme pullovettä ja peseydyimme leirintäalueella. Mies alkoi sitten tyhjentämään sitä, vaikkei sekään tavallaan ollut meidän ongelma. Lisäksi meidän auton kylki runnottiin, niin päätettiin lähteä aikaisemmin, koska jääkaapitta elo oli aika vaikeaa, vaikka se olisi varmaan alkanut toimimaan jos oltaisiin se saatu johdon nokkaan.
Sattuuhan sitä - meinasi vain tympäistä, kun tämän vaunun vuokra oli muita kalliimpi, vaikken oikein tiedä miksi. Mitään hyvitystä ei saatu, vaikka jälkikäteenkin laittoivat kiitosta siitä lämminvesi varaajajutusta - pelastettiin vaunu varmaan vesivahingolta. Muuten vaunu oli järjestykseltään hyvä. kerrossängyt toisessa päässä, jossa tytöt nukkui, toisessa päässä parisänky. Keskellä pöytäryhmässä, jossa mahtui isompi pojista nukkumaan niin ettei tarvinnut pöytäryhmää kasata.
 
Vastoinkäymisitä huolimatta jäi kova polte vaunuiluun, jopa miehen vaunukuume piti pintansa, vaikka olin ihan varma, ettei sitä enää vaunuilemaan saa. Ensi kesänä uudestaan toki varmasti eri vaunulla (ehkä paremmalla jälkimarkkinoinnilla meistä olisi saanut joka kesäisen asiakkaan). Suomi turneella vaunuilu voittaa mennen tullen tämän kokoisella perheellä mökit ja hotellit.
Tiedettiin toki jo etukäteen, että vaunuilussa on omat kuviot ja ne oli meistä vain hauskoja. myös säätämiseen oli asennoiduttu, kun olemmehan jonkun reissun tehneet appivanhempien vanhahkolla asuntoautolla.
 
 
 
 
 
11 kommenttia:

 1. Kiitos kun jaat vinkkejä meille lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin sain tänne kirjoitetuista kommenteista monta hyvää vinkkiä

   Poista
 2. Hmm. Melkoisen huonoa tuuria ja sekundavaunu. Meidän oma Eikkamme ( asuntoautomme lempinimi) on iäkäs, mutta asunto-osa on uusittu ja autokin ajettu vähän, eikä tuollaisia ongelmia ole koskaan ollut. Ajamme kuitenkin 5000 kilometriä reissussa keski- ja etelä-euroopassa.

  Mieheni tosin totesi, että teidän vuokraajanne on ollut todella huono ja, jos se on ollut liike saisitte hyvityksen kuluttaja-asiamiehen kautta, koska ehdottomasti nuo olisi pitänyt hyvittää.


  Jatkoa varten vinkkinä vaunuiluun, että retkipyyhkeet kannattaa hankkia. Ne menee kompaktiin tilaan ja ovat kevyitä sekä ennen kaikkea kuivuvat nopeasti. Eli ovat loistavia asuntoautoillessa/vaunuillessa. Kiva, että kaikesta huolimatta teillä jäi polte reissaamiseen. -Anki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokrattiin vaunu yksityiseltä, että kait mitää ei oltu tehtävissä. Kirjattuna oli kovat ukaasit vuokraajalle, mutta seuraavalla kerralla osaan vaatia myös vuokraajalta, että toimii kuten pitääkin, ettei hakiessa sanota, että tässä ei muuten saa tätä lukkoon muuta, kun hirveän säätämisen jälkeen :)

   Poista
 3. Kuulostaa mukavalta! Hotelleihin ei tosiaan meinaa edes meidän perhekoolla mahtua, kun kaikki on suunniteltu maksimissaan kahden lapsen perheille. Me on vielä pärjätty noissa niin, että kolme lasta nukkuu poikittain pari sängyssä kolmestaan, mutta kun ikää ja pituutta tulee yhtään lisää, alkaa tila loppumaan todella kesken. Ihanat ilmat kyllä sattui teidän lomalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me on mietitty välillä kahden huoneen vuokraamista, mutta toki on muitakin seikkoja, jotka kesäloma turneilla puoltaa vaunuilua ja taas omat puolensa hotelli elossa. Hotelliin ehdottomasti jos on menossa vain piipahtamaan jossain, eikä aijo olla montaa yötä reissussa.

   Poista
 4. Hei,
  teillä on ollut huonoa tuuria. Tuo vaunu on kuvien perusteella hintaluokan halvimmasta päästä - korkeaa vuokraushintaa voisi selittää se, että perhemalleja on vähemmän vuokrauskäyttöön tarjolla? Kaasun pitäisi kuitenkin toimia akun tilanteesta riippumatta. Akulla pärjää yleensä 1-2 päivää ilman sähköjä, ja tällöin voi käyttää liesituuletinta, hanoja ja valoja sekä mahdollista radiota kohtuudella. Ajaminen varaa akkua vain, jos teillä on autossa ns 13 napainen rasia? Muutoin akku on ladattava sähkötolpasta.
  Hienoa että vuokravaunussa on ollut markiisi- ns myrskyliinat näkyivät puuttuneen. Ne ovat vähän jämäkämmät liinat, jotka käytännössä kannattaa lähes aina laittaa jottei tule noita yllätyksiä keskellä yötä.
  Toivottavasti ette säikähtäneet vastoinkäymisistä! Vaunuelämässä on puolensa isolla perheellä liikkuessa, vaikka eihän se mitään all inclusive lomaa olekaan :). Meillä on kymmenen vuotta karavaanarielämää takana, yksi vuokravaunu kokeiltiin ja kolme omaa sittemmin. Vaunuissa on eroja ja ne pienet erot vaikuttaa viihtyvyyteen todella paljon. Meillä tuo vaunu nro 2 alkoi tökkiä perheen kasvaessa. Nykyisellä vaunulla taas meno maistuu vaikkei kokoa olekaan hurjasti enemmän. Myös sukulaisvierailut ovat vaunun kanssa helppoja. Aika harva majoittaa 6 henkeä noin vaan.
  Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaavanlainen vaunu olisi ollut vuokrattava 150edullisemmin, mutta jahkattiin kahden viikon välillä millon lähdetään ja se ehti mennä. Varmaan kalliin hintansa takia vapaita viikkoja vielä heinäkuusta löytyi.

   Meillä on 13 napainen rasia ja maksimi aika mitä oli edes auton perässä oli noin 5 tuntia ennen tätä episodia. Muuten se oli kokoajan verkkovirran perässä. Olisi kuvitellut akun riitävän???
   Olisi siinä myrskyliinatkin ja laitettiinkin ne (eivät olleet vielä tuossa kuvassa), mutta markiisista kuului lepatusta, että häiritsi unta ja siksi käytiin purkamassa :)
   Ei säikähdetty ja nyt jo katsellaan minkälaista ensi kerralla testataan. Minä oli se joka meillä vaunun vuokrasi ja minä kyttäsin vain niitä sisätilojen ja lähinnä niitä nukkuma paikkoja. Ongelmien alettua mies googgeloikin heti, ettei mikään laatuvaunu olekkaan. Minkälainen vaunu teillä on? Meillä myös suuresti rajoitti tuo auton vetovoima - autossa olisi kyllä massaa, mutta on niin pieni päästöinen, että saa vetää vain 1450 kilista vaunua. Meidän kakkosautollakin saisi vetää enemmän :) Tulisi varmasti mentyä mökillekkin, kun meidän majoittuminen olisi helpompaa.

   Poista
  2. Katsoinkin, että teidän autolla ei hurjan paljon vedetä :). Se oli meilläkin alussa rajoittava tekijä. Solifer (jonka valmistus on lopetettu) on kevyempi, laadukas talvivaunu ja niillä aloitimme. Nyt reissaamme Hobbylla, joka painaa enemmän, eivätkä talviominaisuudet ole aivan niin hyvät. Käytännössä emme kuitenkaan juuri talvella reissaa satunnaisia vaunulla tehtäviä sukulaisvierailuja lukuunottamatta. Kaikki vaunumme ovat olleet perhemalleja. 4 lapsen kanssa täytyy kuitenkin tinkiä jostain, ja nyt pienellä kikkailulla kaikille on sängyt ilman jokailtaista petaamista. Jos vaunun koko kasvaa liikaa, ei reissaaminen enää ole mukavaa! Leirintäalueilla näkyy paljon vanhoja Solifereja -90 luvun alusta. Ne ovat halpa tapa testata oman vaunun kanssa reissaamista, joskaan mukavuudet eivät tietysti samalla tasolla. Osto- ja myyntihinta kuitenkin on niissä melkein sama, joten siinä yksi vaihtoehto vuokraamisen rinnalle?
   Susanna

   Poista
 5. Mukava kuulla teidän kokemuksia vaunuilusta. Meidän perheen vaunuilu tyssäsi yhteen yöhön pesisleirillä. Oli kova vesisade ja kaikki äänet ja sateen ropina kuului läpi, emmekä nukkuneet silmän täyttä koko yönä. Myös markiisi piti ääntä ja kun joku käänsi kylkeä niin hirveä nitinä ja natina. Vaunu oli hieno ja uudehko, mutta yllätyin todella paljon huonolaatuisista verhoista, vetimistä, lukoista ja saranoista. Tuntui, ettei uskalla mihinkään koskea, ettei hajoa. Ovessa oli kiinteä muovinen hylly tai kori, josta huomaamatta vedin oven kiinni ja se jäi käteen. Loppuloman olimmekin sitten hotellissa.. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kyllä nukuimme hyvin - sen jälkeen, kun markiisi oli kasattu. Katsoinkin sitten, että muut näyttivät markiisit kasavaan aina illalla pois. Kannattaa uudestaan kokeilemassa :) Meillä on taas valvottu niin monesti hotellissa (toivottu hiljaista huonetta ja lopulta on tuntunut, kuin yökerhossa nukkuisi, minä olen kuikkinut ulos pitkin yötä, kun on kuulostanut vähintää siltä, että joku pääsee ulkona hengestään jne... yhteen kylpylään tytöt antoivat erään yön jälkeen totaali kiellon, kun eivät saaneet yhtään nukuttua : ) )
   Tuota muovisuutta ja heikkouta itsekkin ihmettelin. Minkä merkkinen se teidän vaunu oli? Käytiin eilen just kattelemassa kaverin kanssa vaunuja ja muutama tukeva löytyi :)

   Poista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!