Amalian Helmiä

29. maaliskuuta 2015

Virvon varvon

 Virvotaanko teillä? Minä en ole lapsuudessani virponut ja ei meilläkään käynyt virpojia, vaikka lapsia alueella oli. Meidän tytöt ovat virponeet parina palmusunnuntaina, kun pystyivät itsenäisesti virpomaan. Vitsat on kerätty itse ja pari päivää tyttöjen huoneessa oli kunnon vitsatehdas. Ohjeistin, että vitsoihin on nähtävä vaivaa, kun palkkaakin niistä saavat. Nyt ottivat pariin naapuriin pikkukissan mukaan ja kissa se vasta tohkeissaan oli hommasta. Kovasti etukäteen virpomista harjoittelivat, mutta ei ollut vitsa kinttaassa pysynyt. Meidän kylällä kyllä virpojia liikkuu paljon, mutta harvemmin eksyvät meille asti. Toissa vuonna kävi yhdet virpojat, mutta viimme vuonna jo useampia, joten toivottavasti saadaan virpojia meille tänäänkin (ettei tarvi itse tuhota varattuja herkkuja)


10 kommenttia:

 1. Oli kyllä mahdottoman lutunen kissa. Ihmetellen katteli, kun täti työnsi tikkaria kahvipannuun :) Tänä vuonna on kyllä ovikello soinut ennästysmäisen tiuhaan, ja erityisesti poikia näyttäisi olevan liikkeellä aikasempaa enemmän, eikö?

  Minun kotiseudulla on kyllä virvottu ja itsekin olen lapsena kiertänyt kylän kaikki paikat, vanhainkotia myöten. Siellä on muuten tapana virpoa lankalauantaina palmusunnuntain sijaan. En tiedä, mistä tämä ero johtuu - olisiko vaikutteita Ruotsista (siellähän poltetaan kokkoakin vappuna, eikä pääsiäisenä tai juhannuksena kuten muualla Suomessa) - MY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tuli kyllä enkkari - olikohan kaheksan porukkaa ja niitä poikia oli tosiaan ja hyvin olivat pojat varustautuneet - kunnon vitsat jne.

   Minusta on vielä sellainenkin tapa, että etukäteen virvotaan ja sitten lankalauantaina kerätään palkka - olikohan se myös ruotsalaisen seudun peruja. Mistä lie tulee tuo aktiivisuus virpomiseen eri seuduilla?

   Poista
 2. Meillä lapset on käyneet monena vuonna virpomassa. Nyt 10-vuotias ei enää lähtenyt. Ite ovat pajut keränneet ja ne on koristeltu runsaasti. Samoin vaatteet mietitään - olen sanonut, että vitsoissa ja vaatteissa pitää oikeasti nähdä vaivaa eikä huvin päiten kulkea ovelta ovelle. Tykkään ite antaa virpojille palkan ja mielelläni myös otan värikkäitä oksia pääsiäiskoristeeksi kotiin. Nyt kävi reilut parikymmentä virpojaa. Virpominen ei ole ärsyttänyt paitsi muutaman kerran, kun ovella on ollut joku iso koltiainen, joka ei ole viitsinyt edes kummemmin pukeutua, silloin tulee vain karkinkerjäämisfiilis.

  Iloista pääsiäistä teille! Ihastelen aina kuvista sitä teidän mahdottoman ihanaa vauvapötkylää! :)

  maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli täällä ihana vastaan ottaa muita virpojia pojan kanssa, kun tytöt kiertelivät kauempana. Juurikin sitä odottaa, että jonkin moisen vaivan ovat nähneet, vaikka huomasin, että tyttöjenkin vitsoista tahtoi koristeet varista matkan varrella, kun isossa kimpussa olivat.

   Vauva on kyllä melkoinen pötkylä :)

   Poista
 3. Tänä vuonna löysikin monta virpojaa tiensä meille asti! Kissa oli tosiaan niin suloinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ennätys vuosi virpojissa. Muutamat oli tyttöjen luokkakavereita, jotka meille tulivat, mutta ihan outojakin joukkoon mahtui. Tyttöjen mukaan kisu oli etummaiseksi ängennyt virpomaan ja oli meillä kisun kanssa niin mukava olla virvottavanakin :)

   Poista
 4. Siellä teillä varmasti liikkuu virpojia.

  Meilläkin nykyisin käy ehkä kymmenen porukkaa. Ihmeesti virpojat löytävät perille,kun on itsellä suunnilleen samanikäisiä lapsia. Meidän kylällä mummut ja papat oikein odottavat milloin heille mennään virpomaan ;). Minusta tuo on kiva perinne,jos ei virvota kerjäämismielellä vaan ilahduttamismielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä meni ensimmäiset vuodet tässä ettei käynyt ketään. Kun esikoinen meni kouluun alkoi meillekkin asti tulla virpojia. Tuolla uusilla aluella liikkuu virpojia paljonkin. Tytöt, kun meni ekaa kertaa tässä virpomaan oli joissakin taloissa sanottu, ettei heitä koko yli kymmenen vuoden asummisumisen aikana ikinä virvottu, mutta silti siellä oli varauduttu ja joku oli halunnut ottaa kuvan.

   Poista
 5. Noin ihanille virpojille olisi täältäkin palkkaa löytynyt! Ollaan asuttu tässä reilu 10 vuotta ja vaan kerran on virpojia käynyt. No eipä tässä lähellä kyllä ole lapsiakaan, mutta silti aina on palkkaa varattu.

  VastaaPoista
 6. Suloisia pikkunoitia :) Ja ihanaa, että teillä nähtiin todella paljon vaivaa vitsojen eteen.
  Meilläkin varataan joka vuosi palkkaa virpojille. Tänä vuonna oli ehkä kaikista ankein vuosi: kaksi poikaa kävi, toinen (ehkä 12-vuotias) klo 20 aikaan illalla. Molemmilla virpojilla oli pelkät risut kädessä, jolla virpoivat. Että tuota...

  Ensi vuonna meillä on Tyyppi menossa ensimmäistä kertaa virpomaan noitana ja pikkusisko lähtee varmaan mukaan kisuna tai pupuna ja tuolloin kyllä Tyypin kanssa koristellaan vitsat, oikeastaan jo odottelenkin sitä aika paljon. :)

  VastaaPoista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!