Amalian Helmiä

11. heinäkuuta 2016

Me kaivataan vinkkejä asuntovaunuiluun

Minä olen haaveillut jo useamman vuoden asuntovaunu retkeilystä.
Tänään sain vihdoin varattua meille vaunun viikoksi. Viimeyinkaan meni ja ihan sellaista ei enää löytynyt mitä olin ajatellut. Kesti vain tovin innostaa mieskin tätä riemua kokeilemaan.
Nyt siis kaikki vinkit kehiin, että retkestä ei tule täys fiasko ja saan miehen tulevaisuudessakin tällä muotoa reissaamaan.



Itse olen lapsena jonkun verran reissannut vaunulla ja siitä on vain hyvät muistot. Me reissattiin kierrellen puuhamaita ja vesipuistoja, sekä katsellen linnoja ja kaupunkeja. Leirintäalueilta löytyi hienot leikkipuistot ja hyvä uimapaikat.
Mieheltä löytyi yksi muisto - tylsää. He olivat reissanneet lapissa, joten meidänkin retkeen lähdetään lasten ehdoilla ja suunnitelmissa on yöpymisiä leirintäalueilla. Ainakin yksi vesipuisto on matkaan mahdutettava ja Tuurin Tivoli.
Nuorena parina telttailtiin ja ei siitäkään ole negatiivista sanottavaa. Tyttöjen ollessa pieniä käytiin muutama yö asuntoautolla reissussa. Reissaaminen oli kätevää tosin autossa ei ollut ilmastointia ja ääntäkin piisasi, joten nyt turvallisuus syistäkin pysytään oman auton turvissa. Myöskin hyvän paikan leirintäalueella menetti jos poistui paikalta.


Hotelli yöpymiset välillä ahdistaa, kun ne on varattava aina etukäteen ja paikkaa on vaihdettava, vaikka kuinka viihtyisi vielä edellisessä paikassa. Olen eräänkin kerran seisonut kadunvarressa lasten ja matkalaukkujen kanssa odottelemassa, kun mies etsii parkipaikkaa. Jos ei ole ollut parkkihallia tarjolla on saanut jännätä onko auto saanut olla rauhassa yön yli, kun autoon oli pakko jättää osa matkatavaroista. Hotellien käytävät on pitkiä ja ulos tai leikkipaikalle on aina hommauduttava itse mukaan pitkiä käytäviä pitkin.
Tiedostan auntovaunuilunkin olevan ahdasta ja äänet ulkoa kuuluvat ja peseytyminen yms. on säätämistä, mutta kokeilemallahan sen uskoo ;)



Heittäkää kommentteihin käytännön vinkkejä jos asuntovaunuilu tai -autoilu on tuttua.
Jotain olen tässä jo miettinyt, kuten matto ulos, levitettävä puutarhakalusto lainaan, pesuvati tiskeille, kori ruokatarvikkeille. Pitäisikö vaatteet viedä vaunuun pyykkikoreissa? Onko leirintäalueilla pyykinpesumahdollisuutta? Miten pesytyminen? Tyttöjen kanssa reissatessa leirintä alueilla oli peseytymis tiloja perheille eli tila jonka sai lukkoon jossa oli pieni pukeutumistila, suihku ja wc ja ei tarvinnut olla niissä perinteisissä systeemeissä.



Ruuanlaitto vinkkejä kaipaan myös ja reseptejä reissuun...
Mietin, että muttama ruoka valmistetaan etukäteen ja pakastetaan ja otetaan jäisinä mukaan. 
Tyttöjen kanssa tehdystä reissusta jäi ihana muisto, kun saattoi vain pysähtyä kauniille P-paikalle ja alkaa eväiden syöntiin. Ei tarvinnut aina mennä kahvillaan syömään.




Kuvat eivät liity aiheeseen. Vaan ovat muistoja eräältä kauniilta kesäpäivältä.
Toivottavasti säät suosivat meidän reissulla, vaikka ollaan asennoiduttu huonompaankin ilmaan ja puuhaa ollaan sadesäillekkin mietitty.



13 kommenttia:

  1. Ihan vain pikaisesti naputan jotakin, kun kännykällä tämä on hankalaa. Leirintäalueella asuntoautolla merkataan paikka vaikka törpöin tai muovituolein, niin se ei mene kun poikkeaa jossain.. Me yövymme pääsääntöisesti Stellplatzeilla, joita Suomessakin jo on ihan hyvin ainakin abc-asemilla. Asuntoautossamme on pienet pesutilat, mutta siinä pestään lähinnä pakon edessä. Tyttöjen ja omat jalat ja kainalot huuhdellaan, jos ei ole suihkua ja nuoremman pylly pestään kakkavahingon sattuessa. Leirintäalueilla on hyvät pesutilat. Isommilla leirintäalueilla on pyykinpesumahdollisuus. Viikon aikana harvoin tosin on tarvis. Itse kannan vaatteet yläkerrasta autoon Ikean tms. kasseilla. Karavaanarius on asenne. Me kävimme esikoisen kanssa Ranskassa hänen ollessa 10-kuinen ja elokuussa suuntaamme nyt 3- ja 1,5-vuotiaiden neitien kanssa kolmeksi viikoksi Italiaan ja Kroatiaan. Pienempiä reissuja on myös tehty lasten kanssa Suomessa. Ruoka on meillä keittoja, pikawokkeja, erilaisia lettuja, lihapullia (oma tekemiä lämmitetään vain pannulla), kalapuikkoja, broileri kastiketta riisia yms......liedellä.valmistettavia ruokia. Kivaa reissua! -Anki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos loistavista vinkeistä... Meneekin googgeloimaan tuon stellplazin

      Poista
  2. Me ollaan reissattu nyt neljä kesää neljän kanssa ja nytkin ollaan vaunulla reissun päällä täällä etelä Lapissa, Tämä on mukavaa puuhaa ja olemme paljon kierrelleet juurikin leirintäalueilla. Vaatteita olen vienyt vaunuun pyykkikoreissa, ikean kasseissa ja olen laittanut kaappeihinkin. Jos pieni vaunu niin suosittelen kaappiin laittamista, korit vie hurjan paljon tilaa. Ikean kassia käytän pyykkipussina suihkukopin lattialla. Tiskit saa kätevästi pestyä leirintäalueiden tiskihuoneissa. Suihkut on käytössä leirintäalueilla ja sinne suosittelen kylpytakkeja kaikille. Ne on usein aika pieniä ja paljon porukkaa niin itse olen kokenut helpommaksi mennä ja tulla kylpytakilla ja sitten vaatteet puettu vasta vaunussa. Lapsille olen ommellut froteesta sellaiset kylpytakit missä pitkä vetoketju edessä,toimii loistavasti leirintäalueilla. Ruoan teen itse vaunussa, grilli ja muurikka on ihan parhaat ruoanvalmistusvälineet. Perunat kiehuu nopsaan kaasuliedellä, lettuja paistelen sekä muurikalla että pienessä lettupannussa kaasuliedellä. Mikro myös tarpeellinen vaunussa. Tässä nyt jotain vinkkejä vaunuiluun.
    Miia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo saunatakit täytyykin laittaa listalle. Jonkun verran on leirintä alueilla yövyt, mutta nyt ekaa kertaa vaunulla... Ollaan telttailtu, mökkeilty ja autoiltu

      Poista
  3. Mulla ei ole kokemusta vaunuilusta, mutta muutamana kesänä olemme asiaa pohtineet ja silloin on tullut etsittyä "tietoa" ja vinkkejä siihen. Yksi vaatteisiin liittyvä juttu on jäänyt mieleeni. Jokaiselle perheenjäsenelle varattiin sellainen muovinen, kannellinen sängynaluslaatikko, johon kukin pakkasi vaatteensa ja kantoi sitten vaunuun sängyn/sohvan alle. Vaatii toki juuri sellaisille sopivat aluspaikat. Mukavia reissuhetkiä teille! Me ei olla vielä rohjettu vaunuilemaan. Itse lähinnä mietin kaikkia noita yhteisiä pesutiloja ym. arjesta poikkeavia "alkeellisempia" olosuhteita enkä tiedä onko musta siihen. Olen liian mukavuudenhaluinen ;) Isolla perheellä hotelliyöpymiset tulevat kuitenkin järjettömän kalliiksi. Meillä on nyt kolmas vuosi peräkkäin, kun vaihdamme ystävien kanssa kotia. Sillä tavalla pääsemme reissaamaan ja asumaan kuitenkin kodinomaisesti. Vaihdot ovat onnistuneet todella hyvin, vaikkakin kodin siivoaminen ennen lähtöä yhtä aikaa pakkaamisen (ja lasten normaalien arkikuvioiden) kanssa on joka kerta melkoinen ponnistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä kuinka meidän käy.nyt ainakin ollaan ihan innoissaan. Isolla sakilla on reissaaminen haastavaa.

      Poista
  4. Hei, jos ehditten niin kannattaa hankkia sfc-jäsenkortti. Kortilla saa alennusta yöpymisistä julkisillakin alueilla (noi 40e/yö alennuksen kera), mutta ns omilla alueilla yöpyminen on jäsenille todella edullista, 16-20e yö. Jäsenyys maksaa 40e/vuosi ja sen käytännössä hankkii takaisin jo viikon reissulla, yksi jäsen perheestä riittää. Tuurin lähellä on Kalajärven sfc alue noin 30km päässä, joka on todella viihtyisä. Alueen vieressä on kaupungin ylläpitämä siisti matala ranta ja leikkipuisto myös rannalla. -Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin tässä surffailu sfc.n sivuilla. Kiitos vinkistä

      Poista
  5. Me ollaan asuntovaunuiltu/autoiltu lasten kanssa siitä saakka, kun esikoinen on ollut 8kk. Ruotsia ja Norjaakin kierrelty. Pisin aika on ollut 2 viikkoa, kun ollaan oltu reissussa. Aikaa kannattaa varata paljon, lasten ehdoilla ollaan menty. Lapset ei jaksa välttämättä pitkiä matkoja kerrallaan autossa. Vaatteita kannattaa varata reilusti mukaan ja joka säähän sopivia. Ja tekemistä myös niin ulko-kuin sisäleluja/pelejäkin. Sekä kirjoja/lehtiä ja piirustusvälineitä. Ihan perusruokaa tehty vaunussa, keitelty perunoita/pastaa/riisiä ja niiden kanssa eri kastikkeita. Grillattu myös omassa kaasugrillissä tai leirintäalueiden grillipaikoilla. Lettuja myös paisteltu iltaruuaksi tai grillattu lämpimiä voileipiä. Tiskannut olen alueiden tiskipaikoilla. Otan oman tiskiharjan, aineen ja pesuvadin mukaan. Suihkussa/saunassa käyty leiripaikoilla ja yleensä ne on olleet ihan ok. Joskus varattu perhesaunakin niin saa rauhassa peseytyä koko perhe. Kylpytakkeja suosittelen minäkin. Suosittelen myös Ikean kasseja vaatteiden ja muiden tavaroiden kuljetukseen. Jos kaappitilaa on niin sinne kannattaa vaatteet viikata. Oma pieni matka-apteekki kannattaa myös varata mukaan ja varavuodevaatteet. Varaan yleensä myös jonkin verran kertisastioita, jos ei aina pääsekään heti tiskaamaan tai tulee joku yllättävä juttu. Jääkaappitilaa ei yleensä vaunuissa hirvittävästi ole joten kannattaa ostaa vain päivän parin ruokatarvikkeet kerrallaan. Kuiva-aineissa on kova muistaminen, jos siis meinaa ruokaa vaunussa valmistaa. Mausteet, suola, jauhot, sokerit, kahvi, tee, puurohiutaleet, murot, riisit, pastat, kaakao, sinappi, ketsuppi ym. Sitten tietysti kattilat, kannet, paistinpannu, lasta, kauha, pannunaluset, kulhot, kipot, kapot jne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia loistavista vinkeistä... Käyn heti lisäämässä koriin niitä kapustoita ja listoja

      Poista
  6. Pari tärkeää juttua tulee mieleen (ainakin meille) eli pyykinkuivausteline ja jonkinlainen jalkapyyhe. Jos lapset käyvät uimassa ja tietysti suihkussa/saunassa niin pyyhkeet ja pitää saada kuivumaan ja ulkona kuivuu nopsaan jos on hyvä ilma. Leirintäalueella jos käy suihkussa niin yleensä niissä ei ole kuivauslastaa ja muutenkin lattiat ovat monesti aika likaiset niin on sitten kiva pyyhkiä jalat suihkusta lähtiessä erilliseen pyyhkeeseen. Ruokavinkkejä ei ole antaa mutta itse laitamme leirintäalueella jotain helppoja tai sitten syödään "ulkona". Paikoissakin on aika paljon eroa,esim. Kuopion Rauhanlahdessa on tosi hyvät tilat kun taas vaikkapa Visulahdessa oli pienet kopit jossa kuusihenkinen perheemme söi (piti vielä rattaat ängätä kun ei ollut syöttötuolia että nuorimmainen pysyi paikallaan). :)
    Mukavaa reissua.

    VastaaPoista
  7. Täällä vannoutunut matkailuautoilija.
    12 kesää reissattu, viikon kerrallaan. Siitä asti kun esikoinen oli 8kk.
    Meillä kolmelapsinen perhe ja me ollaan ratkaistu vaateasia siten, että jokaisella on oma jenkkikassi, jossa puhtaita vaatteita säilytetään. Meidän autossa ei ole tarpeeksi kaappitilaa. Ja kassit nostamme päivän ajaksi yläsänkyyn, jossa kukaan ei ole. Yön kassit ovat sitten ruokapöydän päällä.
    Ja reissussa käytämme aina kertakäyttöastoita. Helpottaa kummasti ja tuo loman tuntua. Vain kattilat ym.ruuanvalmistusvälineistö tiskataan leirintäalueilla.
    Ja aina ehdottomasti leirintäalueelle yöksi. Saa jääkaapin sähkölle sekä kunnon kokoiset peseytymistilat.

    VastaaPoista
  8. Lisään vielä, että mulla vielä (vuosia sitten) tehnynä lista matkailuautoreissua varten, sen mukaan on helppo pakata, eikä tarvitse muistella mitä sinne autoon pitikään viedä.

    VastaaPoista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!