Amalian Helmiä

16. helmikuuta 2015

Aamuiset samistelijat

Aikoinaan ennen ensimmäistä lasta ajattelin, etten varmasti pue lapsia samallalailla, jos niitä meille suodaan. Miten kävi? Käsi hakee kaapista automaattisesti ne samanlaiset tai saman tyyliset vaatteet.
Ei ne tytöt kovin isoja olleet, kun tähän ajauduin. Nuoremman tytön siirtyessä vauvanvaatteista taaperoiden kokoon oli peli menetetty. Silloin lastenvaatetarjonta oli huomattavasti suppeampi ja löytäessäni jonkun ihanuuden ei voinut päättää kumpi sen saa, vaan piti ostaa molemmille.
Nykyisin tuntuu tämä viksaatio vain pahenevan, vaikka enää ei voi tyttöihin juuri vaikuttaa ja heitä ei voi prikulleen samanlaisiin pukea, kun päättävät itse vaatteensa.
 Ompelun myötä on voinut harrastaa sitä, että toisella on samasta kankaasta leggarit, mitä toisella tunika ja toisin päin. Pojalla taas paidassa molempia kankaita ja vauvalla toisesta jumppi.
Pahimmillaan samistelu ulottuu äitiin. Ostin Verson puodista turkoosin kotimekon ja vauvaa lukuun ottamatta tilasin ystävänpäivätarjouksella samasta kankaasta hupparit, mutta eri värisinä. Nyt mietin mistä saisin vauvalle tätä kangasta, että vauva saisi jumpin ...
Voin puolustella itseni sillä, että vaatteet voi pestä samassa koneellisessa :)
Onko lukijoissa samanlaisia höyrypäitä :) ?
14 kommenttia:

 1. Ihanat samistelijat! Minäkin tykkään välillä pukea tyttöjä samanlaisiin, vaikka vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset - pääasiassa valitsevat arkivaatteensa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin jätkiin voi vielä vaikuttaa :) vaikka huomaa jo, että isompi on mieltynyt tiettyihin vaatteisiin tai haluaa tietyt kengät.

   Poista
 2. Itse en tykkää samistelusta lainkaan. Lapsillani ei ole koskaan ollut samanlaisia vaatteita. Tulee monesti mieleen, että kuvasi ovat aika lavastetun oloisia, kun kaikilla on niin samanlaiset vaatteet. Itselläni ei olisi tuollaiseen aikaakaan, on niin paljon muutakin elämässä, täytyy hoitaa työasiat ja omakotitalon siivous ja kunnossapito ja pihahommat ja lasten harrastukset. Ja haluan itsellenikin aikaa.
  En pukisi kaksosiakaan samanlaisiin vaatteisiin. Saattaisin ostaa samanlaiset, mutta ainakin eriväriset. Minusta kaksosetkin ovat eri persoonia ja korostaisin sitä pukemalla erilailla. Jos lapset ovat arkena suurimman osan ajasta päiväkodista, on melko sama minkä näköiset vaatteet ovat, kunhan ovat mukavat päällä. Juhliin ja kylään laitetaan sitten siistimmät vaatteet. (Joillakin pariskunnillakin on samanlaiset tuulipuvut, yök.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti kuvat onkin lavastettuja - pyydän hetkeksi istahtamaan sohvalle - me myös huvitellaan itselaukaisulla, kun vuoron perään painetaan nappia ja juostaan sohvalle. Nämä ei ollu lavastettuja, mutta neljän lapsen mahduttaminen samaan kuvaan ilman hiukan lavastustusta on monesti mahdotonta. Sinä et varmaan vakkari lukia olekkaan, kun kuvat on täynnä jonkinmoista samistelua - tai minä en ainakaan lue blogeja jotka yököttää. Tuo samistelu on vaan niin kätevää ja nopeampaa mitä jokaiselle eri vaatteiden valinta - pääsee neljän valinnan sijaan yhdellä - otetaampa timantit, pilkut, popit jne tänään, joten jää niihin koti ja muuhun elämään enemmän aikaa ja siihen omaan aikaan. Meidän tytöt ei kotia lukuun ottamatta juuri samoissa paikoissa liiku, joten samistelusta ei siksi olekkaan haittaa, kun ei sitä ulkopuoliset huomaa, että ovat samanlaisissa. Kaksosia en ikinä pukisi samanlaisiin, koska haluaisin korostaa heidän omia identiteettejään. Me ei miehen kanssa pueta ikinä samanlaisia vaatteita, kuten mustia villakangastakkejakaan ei laiteta yhtäaikaa, vaikka kuinkakohan molella suomalaisella sellainen on ja ovat meillakin aivan erilaiset.

   Poista
  2. Hyvä, että tulee tuota kritiikkiä, kun jäin miettimään tuota lavastusta. Jäin epäilemään, että tää mun blogi on varmaan yleensä vähiten lavastettu - jos ajattelee muoti blogeja joissa mennään seisomaan ulos kovaan pakkaseen, jotta saadaa hyviä kuvia tai sisustusblogit ei ois sisustusbloge ilman lavastusta tai ruokablogit stailattuine kuvineen ja monessa lastenvaate blogissa on kaikenlaista rekvisiittaa ja nähty todella vaivaa kuviin. Mun blogi on vain tällainen kotikutoinen ja ei olisi aikaa ja rahkeitakaan enempää lavastukseen mitä nyt saata nostaa vauvan kuvaan tai pyytää toista tyttöä istahtamaan siskon viereen jne. Keikistelyn olen kieltänyt ja ei tytöt siihen lähtisikään. Joskus jonkun spakaatin tai kärrynpyörän haluavat heittää.

   Poista
  3. Jos kerran vaatteet on se ja sama, niin miksi kaksosten erilaisia persoonia pitää korostaa erilaisilla vaatteilla? :) meillä samistellaan joskus, yleensä lasten omasta aloitteesta. Minua jaksaa huvittaa ihmiset, jotka haukkuu toisten kiinnostusta lastenvaateasioihin, yleensä samat ihmiset käyttää aikansa omaan ulkonäköönsä tai sisustukseen.
   Eiköhän ihan kaikissa blogeissa ole suurin osa kuvista lavastettuja. Joillakin lukijoilla (tai lukijallla) on tainnut medianlukutaito jäädä kehittymättä täysin...

   Poista
  4. Minuakin kyllä huvitti tuo lavastus asia, koska pidän omaa blogiani blogistanin siitä vähiten lavastetusta päästä :) Me ollaan kaikki erilaisia ja kiinnostuksen kohteet erilaisia ja viisas ihminen osaa kunnioittaa toista arvostelematta sitä. Itse ihailen ihmisiä, jotka matkustavat ja haluavat kokemuksia, kun itse olen melkoinen kotikissa - toinen möyrii puutarhassa välittämättä sisustuksesta pätkääkään jne. Kommentista paistoi "hanki elämä" asenne, vaikka itse en kyllä haaskaa aikaani lukemalla blogeja joista en tykkää :)

   Poista
 3. Sorrun jatkuvasti tuohon samaan! Jotenkin se vaan on niin söpöä ,että esim 8v isoveljellä ja 1.5v pikkuveljellä on samanlaiset farkut ja paidat. Tytöistä puhumattakaan. Meillä kun ovat vielä niin samankokoisiakin . Harrastan myös sitä,että toisella tytöllä ja pikkupojalla on samanlaiset,toisella esim mekko ja toisella paita. Tai että ne jotenkin muuten "kuuluu yhteen" eli esim jokapoikapaita&takkimekko. Joka tapauksessa kaikkien vaatteiden pitää jollain tavalla sopia yhteen,muuten tulee migreeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se on vaan jotenkin niin paljon helpompaa valita kaikille samanlaiset mitä nähdä se sama vaiva neljä kertaa. Tokihan tytöt valitsee monesti ihan itse, mutta koitan pitää yllä vaikutusvaltaa vielä myös kouluvaatteisiin. Meilläkin on samasta kankaasta tai merkista toisella paita ja toisella mekok, mutta menevät sitten samassa pyykissä.

   Poista
 4. Täällä ilmoittautuu yksi samanlainen! Välillä ihan rasittavuuteen saakka. Haasteita samisteluun on tuonut lasten lukumäärä (5) ja laaja ikäjakauma (vanhin 14v, nuorin 4kk),kaikki poikia. Jotenkin vain silmäni lepää siinä, että kaikilla on joko ihan samanlaiset vaatteet (nykyään vaikea löytää) tai edes samaa värimaailmaa ja tyyliä. Isolla porukalla kuin liikkuu, on levotonta jo ilman kaikenkirjavia vaatteitakin ;) Aikoinaan kun meillä oli vasta kaksi lasta (samistelin jo silloin eikä siitä oo helppo päästä eroon), oli helppo seurata vaikkapa puistossa "samaa värikoodia". Viime kesinä, kun ollaan lähdetty koko perhe pidemmälle reissulle, on pakkaamista helpottanut huomattavasti se, että olen tehnyt lapsille käytännössä vain yhden vaatelistan ja pakannut sen perusteella kaikille samikset/samantyyliset vaatekerrat mukaan. Ja todellakin: reissun jälkeen on ollut sitten helppo pestä niitä samanvärisiä koneellisia. Näitä perusteluitahan riittäisi ;) Ps. Olen kyllä kiinnittänyt blogissasi huomiota samisteluun, ehdottomasti positiivisessa mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo pakkaaminenkin on tosiaan helpompaa, kun tarvitaan vain yksi lista.... hyvä pointti tuo ja harrastan sitä itsekkin. Voisi olla paljon pahempiakin paheita mitä tämä samistelu ja nyt, kun ompelee niin kangasta on ostettava tietyn verran pituutta, että saa vaikka housut. Kangastaa jää sitten leveydeltä ja siitä saa sitten paitaa ja pipoa ja ehdottomasti kangas kannattaa käyttää loppuun. Monta puollusta siis tähän samisteluun ;)

   Poista
 5. Meillä on niin sopivasti syntyneet lapset tyttö-poika vuoroin ja vielä kohtuu isoilla ikäeroilla, niin en oo edes tajunnu et vois samistella :) Mut mikäs siinä..kivan näköistä silmään ja kun siihen oppii, niin varmasti käy aika automaattisesti. Suloisia ipanoita siellä vihreine pöksyineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että jos meillä olisi vaikka tyttö -poika parit en varmaan olisi tälle tielle lähtenyt. Ehkä jossain juhlissa korkeintaa tulisi puettua samallalailla.

   Poista
 6. Täälläkin yksi samistelija! Se nyt vaan on kiva pukea lapset mätsääviin vaatteisiin :) Ja en itse koe sitä mitenkään aikaavieväksi, kuten anonyymi yllä kirjoitti, sillä yleensä otan toisella lapselle kaapista vaatteet ja siitä helposti toiselle mätsäävä setti. Vaatevarasto ei ole mikään mielettömän suuri, joten hyvin muistaa, että mitä kummaltakin pojalta löytyy ja mitkä sopisi hyvin yhteen. Samistellaan vaan rauhassa :)

  Ihanat söpöläiset siellä kuvissa!

  VastaaPoista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!