Amalian Helmiä

21. helmikuuta 2015

Ylpeydellä kotimaista

Ylpeydellä ja hyvällä mielin saatan katsella tätä viime viikolla postin tuomaa kasaa.

Kasassa on Verson puodista ja Lorulta tilaamia, sekä Napikkaasta saamiani lastenvaatteita.
Kotimaisia tuotteita, joista Napikkaan ja Lorun vaatteet ovat käsityötä.
Tämä sai minut pohtimaan meidän vaatekaapin sisältöä. Vielä jokunen vuosi sieltä löytyi mm. Ganttia ja Hilfiggeriä, joiden hinnalla saa useamman kotimaisen vaatteen. Nyt yli puolet kaapista on kotimaisia vaatteita tai jopa ihan paikallisen yrittäjän (Pikkupiltti, Metsola ja Verson puoti) kankaista ommeltu tai kirppislöytöjä. Toki on monta ketjuliikkeen vaatettakin ja niin tulee olemaankin. Pojan kaapissa enemmänkin, varmaan 3/4 on kotimaista.
Blogin suositusta postauksesta Pieniä kotimaisia lastenvaatteita löytyy pitkä lista muita kotimaisia merkkejä.Napikkaasta lisää myöhemmin, kun pääsen  kuvaamaan ne poikien päällä, mutta voi sanoa, että ovat IHANIA!!!

12 kommenttia:

 1. Täytyy myöntää,että täällä on yksi jolla olisi aiheesta opittavaa. Lähiruoka on meille tärkeetä ja satsaamme siihen. Miksi emme myös vaatteissa kannattaisi kotimaista.

  Mielenkiinnolla jään odottamaan vaatteita poikien päällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä löytyy meiltäkin ulkolaisten halpismaissa teetettyjen merkkien vaatteita, mutta just tajusin kuinka paljon paljon meillä nykyisin onkaan noita kotimaisia merkkejä tai sitten jostain pikkuisesta suomalaisesta nettikaupasta ostettuja.

   Poista
 2. Loru kiittää tilauksesta :)
  Pienet kotimaiset merkit taistelevat tällä hetkellä kynsin hampain olemassaolostaan. Maatamme syövä lama on jo vienyt mennessään monta ihanaa tekijää.
  Lorunkin toiminta muuttuu kevään uuden malliston myötä enemmän naisten vaatteiden ja asusteiden puolelle. Hintakilpailussa on pienen merkin mahdotonta pistää hanttiin halpaketjuille :/
  Toivoisinkin jokaisen, jolla siihen on mahdollisuus, panostavan roponsa kotimaisiin tuotteisiin tuotteisiin. Meillä on täällä upeita, luovia osaajia, joiden lamasta selviämisen avaimet ovat kuluttajien käsissä. Kotimaisen tuotteen ostaminen on ekologinen ja meitä jokaista suomalaista monin tavoin hyödyttävä päätös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti aikuistenvaatteista löytyisi paremmat markkinat.

   Poista
 3. Metsola ja verson puoti ei kotimaista tuotantoa ole, molemmat ompeluttavat vaatteet virossa. Parempi vaihtoehto kuitenkin gantille ja burberrylle tietenkin. Ihanan värinen vaatekasa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti suomessa ei ole mahdollista ompeluttaa, sekä painattaa kankaita. Kuten tuossa kirjoitinkin loru ja napikas tekee vaatteet käsityönä, mutta muuten ovat kaikki niin metsola, kuin versokin kotimaisia ja Verso minun näkökulmasta hyvinkin paikallinen yritys.

   Poista
  2. Kyllä Suomessakin voi ompeluttaa, esim. Kimperi. Tietenkin se on kalliimpaa. Määritelmä kotimainen tuote ei vaan täyty metsolan ja verson kohdalla, se on fakta. Vai onko esim. Reima sun mielestä kotimainen? samaa suomalaista suunnittelua, tuotanto halvemmissa maissa.

   Poista
  3. Väsyttää hurjasti, että en tiiä meneekö kommentti ihan mönkään, mutta Metsolan ompeluttamisiin en ole perehtynyt, mutta edelleen on paikallinen yrittäjä, kuten Versokin, kuten kirjoitin. Versosta tiesin kyllä, että teetättää virossa, mutta omistajuus, kankaan ja vaatteiden suunnittelu, sekä osa kankaiden valmistuksesta tehdään suomessa, mutta siis vahvasti kotimainen jos ei kotimaisuus aste 100% olekkaan. Reimaankaan en oo kovin tarkasti tutustunut, mutta kotimaisella suunnittelulla, kaavoituksella ja tuotannon valvonnalla työllistävät takuulla monta suomalaista ihmistä - joten mieluummin se kun joku täysin ulkolainen.

   Poista
 4. Harva kuluttaja on niin viitseliäs, että paneutuu vaatteiden valmistuksen sijaintiin, varsinkin kun niistä tietoa on saatavilla ehkä huonommin kuin vaikka ruoan alkuperästä. Mulla on lastenvaatteiden valintaperusteina käytännöllisyys ja osin kestävyyskin, mutta myös design. Lorun mallistossa ei pikavilkaisulla ollut mitään meille, ei myöskään Verson puodissa. Kankaat jätän pois, kun ei ompelutaitoa ole. Napikas on tuttu ajalta, kun lapset olivat pienempiä. Kiva, kun tuot esille myös tällaisen näkökulman!

  Tarmotar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy meidänkin turvautua ketjuliikkeiden vaatteisin, koska ei kotimaisilta markkinoilta ei löydy kaikkea mitä haluaisi. Toivottavasti nämä kuitenkin pitävät pintansa näin lama-aikanakin.

   Poista
 5. Meillekin tuli paketti Lorulta. On hienoa, että saatavilla on suomalaisia tuotteita! Jo kotimaassa suunniteltu vaate on askel oikeaan suuntaan ja mitä suurempi kotimaisuusaste tuotteessa on sen parempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunsin kyllä melkein huonoa omaatuntoa, kun sain vaattet niin halvalla, mutta nyt oikeastaan vasta alan heräilemään kesävaateiden tilaan. Työllistäähän suunnittelu, tuotekehitys ja laadunvalvontakin monta suomalaista. Itsekkin ollut firmassa töissä, jossa tuotanto oli kiinassa, joka penni joka suomeen jää on plussaa :)

   Poista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!