Amalian Helmiä

14. lokakuuta 2015

Vauvan ruokaa

En voi kehua tehneeni tälle nuorimmalle kaikkia soseita itse - ihan päinvastoin! En tiedä onko ajan puutetta, laiskuutta vai selittelyn makua, mutta olen vasta nyt reipastunut tässä hommassa ja ottanut itseäni niskasta kiinni, kun pojun ruokahalut huononi nuhassa.

Meillä on aina aloitettu kiinteät siinä reilun viiden kuukauden iässä, niin nytkin. 
Syöminen on aloitettu bataatilla, jonka jälkeen porkkana, peruna, kesäkurpitsa, kukkakaali, parsakaali, palsternakka ja maissi.
Nämä ensisoseet olen pakastanut silikonisissa jääpalamuoteissa. Ne ovat sopian kokoisia ensimaisteluun ja helppo sitten lisätä määrää kuutio kerrallaan.



Ensin on syöty yksi kiinteä ateria päivässä.
Toinen ateria on otettu mukaan noin kuuden kuukauden iässä, kun mukaan on otettu lihat- ensin kana, sitten kalkkuna - vähitellen punaisempiin lihoihin. Esikoisella pakastin lihatkin erillään pakastepusseissa levyinä ja niistä taitoin sopivan pikku nökäreen. Seuraaville lapsille on soseet tehty erilaisina miksausina mitä raaka-aineita on sattunut kulloinkin löytymään.
Puurot ovat tulleet sen jälkeen kuvioihin ennen seitsemän kuukauden ikää. Ensipuurona on maisteltu riisihiutaleista tehtyä puuroa. Ensin meille on tullut aamupuuro ja seitsemän - kahdeksan kuukauden iässä sitten iltapuurokin. Kotimaisissa viljoissa sain esikoisen kohdalla suosituksen edetä aakkosjärjestyksessä - kaura, ohra, ruis ja lopuksi vehnä. Tätä on naudatettu kaikilla ja tämä vauveli ei ole vielä ehtinyt vehnää maistelemaan.
Kahdeksan kuukauden iässä olen alkanut lisäämään soseisiin mausteita - pippuria, oreganoa jne. Myös sipulit ja herneet ovat tulleet silloin osaksi ruokaa. Vinkkejä soseisiin olen ottanut valmisruokien sisällöistä ja aikoinaan jaettiin neuvolasta myös pieniä reseptikirjasia. Nyt en ole saanut, onko muut?
Välipalakin, eli hedelmät ja marjat ovat tulleet osaksi päivää kahdeksan kuukauden iässä. Meillä hedelmäsoseet ovat tulleet pääosin purkista - keittelemään niitä en ole alkanut. Muuten hedelmiä olen raastanut sormiruuiksi tai raaputtanut kuten banaania. Marjakiisselistä on helppo erottaa vauvalle osa ennen sokerin lisäystä.

Kohta meillä olisi hapanmaito tuotteiden maistelu edessä eli  10-11 kuukauden iässä saisi aloitella viilillä, rahalla ja raejuustolla. Näiden kanssa en ole pahemmin kiirehtinyt. 
Näin on meillä menty ja suositukset varmaan muuttuneet ajan saatossa, mutta meillä on menty samalla kaavalla jokaisen kohdalla. Isompia allergioita ei ole ollut. 
Vanhemmalla pojalla epäiltiin maidon allergisoivan ja oli maidotonta kokeilua, mutta sittemmin siitä ei ole tullut mitään.

Sain muuten arvostelu kappaleen Pipsa Hurmerinnan uudesta kirjasta. Siinä hän oli hyvin kattavasti kirjoittanut yleensäkkin kiinteiden syönnistä - kannattaa lukea. Meillä varmaan syödään vähän enempi perusmöttöä mitä Pipsa tarjoileen, mutta monta reseptiä kirjasta poimin mitä aijon testata. Voin tulla sitten kertomaan miten ne maistui.
Jos kiinnostaa niin voin parit omat perusreseptit täällä jakaa.


Ps. kuvista sen verran, että vauvan syöttämisessä meillä luotetaan Ikeaan. Vaikka sarvis valtaa kaappia tulee vauvan ruuat tarjoiltua ikean pikku kulhoista ja jos minkälaista lusikkaa on meille ajan saatossa kotiutunut niin eniten silti tykkään näistä ikean. Ruokalaput on näitä ikean froteisia joihin voi lopuksi pyyhkiä suun ja ihmeen hyvinä ovat pysyneet vaikka ovat kymmenen vuotta vanhoja! Myös syöttötuoli näin alkuun on Ikean muovinen Antilop - ihan paras puhdistaa, kun saa viedä suoraa suihkun alta. Meillä on lattian suojana tuolin alla vastaava suoja mitä ikeassa myydään työtuolin alusena - ihan huippukeksintö!!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!