Amalian Helmiä

13. marraskuuta 2016

Kodinhoitohuoneen (ilmainen) muutos toimivammaksi


Välillä olemme haaveilleet uuden kodin rakentamisesta. Tätä kotiahan emme ole itse rakentaneet, vaan ostaneet lähes valmiina. Eniten haaveilen, että saisi itse suunnitella pyykinhuolto ja muut kodinhoidolliset tilat, sekä eniten huomioisin tilojen toimivuuteen.
Nyt on kuitenkin tyytyminen vanhaan, kun ei ole sopivaa tonttia ja muuten resursseja sellaiseen urakkaan.

Meidän kodari on peruspötkylä ja pieni koppi. Ennen siinä oli toisella sivulla kaksi ylä- ja alakaappia ja koko seinän pituinen taso. Toisella puolella pyykkitorni ja kaksi korkeaa kaappi, pyykki- ja siivouskaapit.
Päätyyn laitatettiin jo ennen muuttoa liukuovikaapit. Ehyttä seinää jäi reilu metri koko tilaan. Siihen jossain vaiheessa laitettiin naulakko "arkivaatteille". Ne siitä ihanasti näkyivät suoraa olohuoneeseen jos kodinhoitohuoneen ovi jäi auki. Jossain vaiheessa poistettiin taso siitä kohtaa missä ei ollut enää kaappeja, vain pelkkää tasoa. Siihen koloon saatiin pyykkitelineelle paikka. Kolo vain oli heti ulko-oven suussa ja naulakko huoneen perällä.. eli kurakengissä talsittiin ihan huoneen perällä. Puhdaspyykki taas saattoi tipahtaa siihen mistä juuri oli kävelty (eniten tätä ajatteli pientä vauvan pyykkiä pestessä).

Yhdellä automatkalla sain ahaa elämyksen, että voidaanhan ne olemassa olevat kaapit irrottaa ja uudelleen sijoittaa, kun ihan uusiksi ei huonetta raski laittaa.
Toivoin, että kodinhoitohuoneessa olisi arkieteinen ja lapset ovatkin tottuneet kulkemaan sen kautta. Kotiin tulo on huomattamasti mukavaa, kun eteisessä ei tule ensimmäisenä vastaan X -määrää kenkiä reppuja ja takkeja. Se tavararöykki tulee vastaan vasta kodarissa.
Pahimmillaan kapealla käytävällä on olleet lastenvaunut ja pyykkiteline. Pyykkiteline saatiin jo ensimmäisessä muutoksessa pois käytävältä.

Meillä ei pitkää tasoa kodinhoitohuoneessa tarvita. Minä viikkaan pyykit suoraa koreihin, joita on yksi joka huoneeseen menevälle pyykille. Vauvan hoitotasoakaan ei tarvita, joten toinen ylä- ja alakaappi systeemistä sai lähteä ja tilaan jäi vain alakaappi jossa on silitityslautamekanismi. Korkeat kaapit siirtyivät toiselle puolelle. 

Nyt käytävä avartui ja heti, kun tullaan ulko-ovesta on naulakkosysteemi. 
Pyykinkuivaustelineelle saatiin tilaa heti pyykkitornin viereen. Olohuoneeseen vievän oven edestä saatii naulakko pois ja siinä on toistaiseksi pojan huoneesta poistettu hylly, mutta lipasto on tähänetsinnässä.

Muutoksessa ei hankittu mitään uutta tai ehkä joku ruuvi ja naula. 


Miksi kodinhoitohuoneista tehdään tällaisia kapeita pitkuloita?
Nyt saa pyykit nostaa suoraa koneesta viereen pyykkitelineelle.
Huom... älkää haksahtako mustiin tai harmaisiin pyykkitorneihin... kun toinen rikkoutuu onkin vaikea löytää saman väristä. Odottelen tässä vähemmällä käytöllä olevan kuivausrummun loppumista, jotta saan tilalle taas perusvalkoisen koneen ;)

Arkinaulakko, jossa säilytetään vain aktiivikäytössä olevat vaatteet.
Tämä voisi olla isompi, mutta tällä mennään.
Koukut ovat kypärille, saavi ulkohousuille. pystynaulakkoon saa pojat ripustettua vaatteet itse. Poistetusta pöytätasosta saatiin taso, jossa on korit asusteille.Tason alle mahtuu vielä kenkäteline.
Muut ulkovaatteet säilytetään eteisessä liukuovikaappien takana tai kodinhoitohuoneen liukuovikaapissa. Eihän tämä mikään kaunistus ole, mutta tuntuu toimivan ja ajavan asiansa. Tällaista viritystä en siihen pääeteiseen ottaisi.


Asustekorit pipoille, hanskoille ja huiveille. Näkymä selkeytyi olohuoneeseen ja enää ei häiritse jos ovi jää auki. Seinälle laitettiin viikonpäiväliitutaulutarrat ja rasioissa on tyttöjen avaimet, sekä otsalamput.

Lyhyt taso riittää ja nyt ei tule kasattua rompetta tasolle. Pyykkikaappi siirrettiin suoraa vastapäätä pyykkikonetta ja näin pyykit saa suoraa sieltä koneeseen.Eihän tämä ole mikään kaunistus, mutta nyt toimii huomattavasti paremmin.2 kommenttia:

 1. Hei.
  Mistä tuollaisen pyykinkuivaustelineen voi ostaa?
  En ole tiennyt että tuollaisiakin on ja tulisi kyllä tarpeeseen.

  Sadie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ostettu ikeasta ja vetää kyllä pitkästi pyykkiä

   Poista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!