Amalian Helmiä

27. helmikuuta 2014

Puhtaat, puolipitoiset ja likaiset

Meillä tuli puhetta kavereiden kanssa vaatehuollosta - laitampa nyt omat pyykkäyskikkani jakoon.
Haaveilen sellaisesta kodinhoito-, vaatehuone, kylppäri, vessa ja arkieteis kompleksista, johon illalla, sekä aamulla mentäisiin ja jätettäisiin vaatteet pyykkiin, peseydyttäisiin ja otettaisiin siitä samasta tilasta vaatteet. Mamma sais hoitaa kaiken pyykkihuollon siinä lähellä. Haluisin, että olisi erillinen arkieteinen ja kodarin kautta ei kuljettaisi kylppäriin. Vessa olisi erotettu, mutta suorassa yhteydessä kylppärin kanssa - saahan sitä haaveilla, mutta ennen sitä:


Meillä on eteisaulassa saavi johon tytöt hettävät vaatteensa olivat ne likaisia tai puolipitoisia. Siitä minä sitten valkkailen vaatteet pyykkiin. Näin ei käy niin, että hetken päällä pidetty neulemekko joutuu sen hikisen urheiluvaatteen alle pyykkikorissa ja näin vielä pesua kaipaamaton vaate joutuukin pyykkiin. Tytöt on niin tottuneet tähän saavi hommaan, ettei vaatteet pyöri pitkin taloa. Koska saavi on keskeisellä paikalla siihen on vaatteet kätevä nakata. Muuten likapyykki on ihan normaalisti pyykkikaapissa, jossa on neljä koria mihin pyykki lajitellaan.

edit. Unohdin kertoa, että minulla on itsellä rottinkinen kori jossa pidän kotivaatteeni. Työvaatteet on lähes päivittäin eri, mutta kotivaate on sama useamman päivän jos ei tule suuria osumia. Sen tipautan koriin illalla ja töiden jälkeen noukin päälle. Joku sama käytäntö olisi hyvä saada tytöille, ne ei vain aina koulun jälkeen vaihda vaatteita, koska koouluvaatteetkin on vielä aika rennot.

Poistamalla osan työtasoa saatiin kolo pyykinkuivaustelineelle. Tämä ikeasta hankittu kolme kerroksinen teline on kyllä todettu käteväksi ja myös hyvän näköiseksi.


Koska minulla ei ole sitä suurta vaatehuonetta kodinhoitohuoneen yhteydessä, johon voisi vaatteet suoraa narulta viikata on minulla käytössä monta puhtaanpyykin koria - kori tyttöjen vaatteille, omille, pojan ja isukin. Näin ei tarvitse yhden korin kanssa kiertää koko taloa. Jos tummassa pyykissä on vain vähän tyttöjen vaatteita, viikkaan vaatteet narulta koriin ja jätän odottamaan seuraavaa koneellista. Parin vaatteen takia en lähde koria kiikuttamaan. Saan kuitenkin narun tyhjäksi.

Puhtaat vaatteet kaapissa.

Onko teillä mitään pyykin käsittely niksejä?


9 kommenttia:

 1. Mä toivoisin niin noit samoja tiloja! Mutta siihen on tyytyminen mitä omistaa, niin kauan kun uuden kodin löytää.

  Meillä on silleen et ite laitan omat farkut ja neuletakit mitä käytän useampana päivänä niin vaatekaappiin eri hyllylle kuin muut. Ja jotkut miehen verkkarit saattaa lojua sohvan päällä. Poika laittaa yövaatteet sänkyyn aina iltaa odottamaan peitteen alle. Sit likaiset vaatteet viedään suoraan kylppäriin pyykkikoriin. Jos vaatteet on sellaiset, et niitä tulee käytettyä vielä seuraavana päivänä niin sit ne laitetaan nätisti sohvalle aamua odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kans miettinyt, että pitäisi saada kaappiin tilaa erikseen niille puolipitoisille, mutta ensin pitäs saada lisää kaappeja :/

   Poista
 2. Hyvä idea toi saavi :) Minä tykkään kyllä pyykätä, ainoastaan silittäminen tuottaa tuskaa. :( Lapsiperheessä pyykättävää kyllä riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis en minäkään tykkää silittää, hui! Pyykkiä kyllä piisaa 1-2 koneellista joka päivä.

   Poista
 3. puolipitoiset vaatteet jätetään meillä kaiteen päälle, ja minä omani vaatehuoneeseen. pyykit rumpuun pesun jälkeen ja ne mitä ei voi rummuttaa, kylppärissä telineelle ne mitä ei rumpuun kärsi laittaa. pääasiassa rummutan kaiken, ostan vain sellaisia mitä kärsii laittaa sinne :) helpottaa kummasti.. rummusta viikkaan suoraan ammeeseen pinoihin, ja siinä isommat lapset vie omansa kaappeihin. meillä on esikoisen&miehen vaatekaapit alhaalla, tyttöjen heidän huoneessaan ja mulla on vaatehuone.
  alakerrassa on pari pyykkikoria, ja jokapäiväinen naputus lapsille että vaatteet pyykkiin eikä keskelle lattiaa ;) ei tuota tulosta jostain syystä :D
  pyykkiä lajittelen reippaasti, kylmä hiki nousi eilen kun mies pesi pyykkiä mun potiessa yläkerrassa leikattua viisaudenhammasta. surutta oli työpaitoja, oranssi pussilakana, alusvaatteita samassa koneessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo meidän tytöt on niin kasvaneet tuohon saavi hommaan, että vaatteet menee kyllä sinne tosi hyvin ja varmaan sijainnillakin on merkityksensä, kun en ole yirittänytkään siirtää sitämihin kään vähemmän keskeiselle paikalle. Meilläkin on rumpu, mutta en rummuta juuri ilinä kuivaksi asti. Rummutan vain hetken niin, että oikeavat ja lähtee loput nypyt ja roskat.

   Poista
  2. meillä on yläkerrassa pyykkikori ihan näkyvällä paikalla, tyttöjen huoneen oven ulkopuolella. mutta ei ne vaatteet silti sinne mene-oon kyllä paristi jo sanonut isommille että jos meinaa käyttää sukkia niin olisi parasta kiikuttaa ne pesuun, en jaksa keräillä niitä ympäri lattioita :)

   Poista
 4. Meillä on sellainen konsti pyykkihommiin, että keräämme tummat sukat erikseen yhteen pyykkikoriin ja ne pestään samassa koneessa kerralla. Sitten sukat kuivausrumpuun ja sen jälkeen sukkaparien löytäminen ja kaappiin vienti yhdellä kerralla on helpompaa. (Tämä toimii ainakin isossa perheessä ja helpompaa jos on kuivausrumpu..) Muut sukat pestään muun pyykin seassa.
  Puolipitoiset vaatteet meillä kerätään kodinhoitohuoneen pöydälle, josta ne sitten lajittelen pyykkiin tai kodinhoitohuoneessa olevaan lasten "puolipitosnaulakkoon". :) Olen aika tarkka pyykinlajittelussa, ettei mene värit sekaisin ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen puolipitos naulakko tarvitsisi saada. Mulla on itsellä sellainen - hui unohdin laittaa sen tuohon postaukseen, vaikka niin suunnittelin,no voi! Tuo mustien sukkien juttu on aika vaikeaa siis saada jokaiselle omansa pesun jälkeen. Mää pesen alusvaatteet ja sukat samassa, mutta nyt alkaa tytöilläkin olemaan mustia suokkia huoh :(

   Poista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!