Amalian Helmiä

19. joulukuuta 2014

Jouluaaton aikataulu

Eikö otsikko kuulostakkin rentouttavalta ja juhlavalta ;)Palataan vielä tähän jotenkin niin tänä jouluna pinnalla olleeseen aiheeseen. Tuntuu, että joka tuutista puskee kiireetöntä joulua. Kohtahan tässä iskee paniikki päälle, kun ei mitään saa enää tehdä ja rötvätä vaan sohvalla. Eniten ärsyttää kommentit, että älkää vaan missään tapauksessa siivotko, älkää turhaa siivotko, älä vietä joulua kaapissa jne. Martoilta bongasin kuitenkin viisaan lauseen, "onko siivous ilo vai välttämätön paha". Minusta pitäisi mennä juuri sen mukaan! Itsekin jätän monta juttua tämän tilanteen takia tekemättä. Jätetään se saunan siivous siihen, kun haluan sen vauvan syntyvän. Eikös se ole sanonta, että sauna ja siivous käynnistäisi sen, joten jos siivoaa saunan. Nyt toivon saavani nauttia ensin joulun. Siitä erikoinen tilanne, ettei ole vielä mikään hoppu synnyttämään. Siitä tämä jouluhösötystä tässä tilassa sattui sopivaan aikaan.Idea postaukseen lähti siitä, kun ompelussa keskusteltiin jouluaaton perinteistä. Me olemme pikkuperheellämme luoneet ihan omat perinteet minun ja miehen mieltymysten mukaan. Oikeastaan juuri mitään emme on tuoneet jouluumme koti kodeistamme.
Aatto alkaa sillä, kun aamupala syödään yökkäreissä (varmaan sohvalla) jouluaaton ohjelmia katsoen (varmaan minäkin, joka töllöä vähän katson), leipää, jouluomenoita, piparia ja kahvia.

Muina vuosina, kun olen tehtnyt kalenterin itse on viimeisestä luukusta tullut jotain itsenäistä puuhaa, kun legoja jne. Viime jouluna ihastuttiin palapeleihin ja nyt odottaa tyttöjä jouluinen 1000 palanpalapeli.

Minä saan rennosti haudekattilassa keitellä riisipuuroa päivälliseksi. 
Meille pukki on viimeisinä vuosina tullut kohta puuron jälkeen, mutta nyt on jouduttu pojan unien takia siirtämään sitä tuonne unien jälkeen eli kahden seutuvissa on odotettavissa joulupukin vierailu. Tämä perinne lähti vuosia sitten ihan vahingossa, kun heräsimme pukin hankintaan niin myöhään, että saatiin vain päivä aika, mutta totesimme sen todella hyväksi. Miksi piinata lapsia ilta myöhään ja siinä samassa kiristää omia hermojaan.

Lapsilla on sitten puuhaa lahjojen kanssa ja itse saadaa keskittyä illallisen tekoon rauhassa, mamma kattaa ja isi kokkaa ;)

Mummi ja pappa saattavat pyörähtää torttu kahvilla hautuumaa reissulla (me on jätetty se nyt välistä, vaikka ennen itselle niin tärkeää olikin, mutta meillä on matkaa läheisten haudoille).
Tänä vuonna kutsuimme ne meille syömään illallista. Lapsetkin syövät rauhassa, kun ei tarvitse sitä pukin tuloa jännätä.

Jouluillallisenkin olemme kehitelleet miehen kanssa ihan keskenään - ei niin miten lapsuuden kodissa on syöty.

Meidän joulu menuumme kuulu:

Itse tehty porkkanaloota mannaryyneihin
Osto lanttuloota
tänä vuonna kokeilen punajuurilaatikkoa
imelletty punasipuli
joulun makuiset uuni juurekset

vihersalaatti
sienisalaatti
italiansalaatti

Joku paisti tmv.
Uunilohi
Lihoja Stoccan tiskiltä tmv. - kinkkua ei paisteta, koska sitä olisi kuitenkin liikaa
Yleensä on graavikalaa ja silliä, mutta ne ja pehmeät juustot jätetään tänä vuonna pois.

vaihteleva jälkkäri

Meillä saunotaan vasta ihan ilta myöhään ja rötvätään loppu ilta niissä uusissa yökkäreissä mässäten konvehteja, juustoja ja lihoja vuoron perään.

Kuvat eilisestä puurojuhlasta

4 kommenttia:

 1. Kivan kuuloista joulua! Erilaista kuin meillä, mut kukin tavallaan. Itse tykkään pitää lapsia jännityksessä iltaan asti, sillä muistan omasta lapsuudestani jouluista päällimmäisenä sen jännän odotuksen kutinan ja sen haluan lastenikin kokevan. Mutta tämäkin lasten mukaan, joillekin se jännitys voi olla liikaakin. Pääasia että kaikilla on hyvä ja rentouttava joulu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös parasta ole juuri se, että sallitaan rakentaa jokaisen omanlaisensa joulu ilman paasausta ;) Jos joku siivoaa kaapit ja viettää jolunsa siellä niin sallittakoon se hänelle ilman, että kauhistellaan muiden siivoiluja tai paasataan, että älkää nyt hölmöt siivotko jne... Meillä pukki homma lähti alkujaa pakosta, kun ei saatu myöhäisempää aikaa ja sitten todettiinkin, että tää on ihan loistava ratkasu meille.

   Poista
 2. Juu mua kans ärsyttää kun kaikkialla hoetaan tuota kiireetöntä ja stressitöntä joulua. Ite tykkään siivota ne kaapitkin mutta aloitankin aina viimeistään marraskuun puolivälissä. Kun tekee vähän joka päivä niin ei tule uupumusta ja aikaa jää sitten joulukuun puolella kivempiin asioihin ja kaikkiin joulutapahtumiin. Aatonaattona aamulla siivotaan koti sitten kunnolla perheen kanssa ja laitetaan loput koristeet ja kuusi. Illalla valmistelen aatolle esim. perunasalaatin ja rosollin sekä laitan kinkun yötä varten valmiiksi ettei tarvi kuin pistää uuniin aamuyöstä. Olen oppinut delegoimaan töitä miehelle ja lapsille niin ei oma työtaakka kasva kohtuuttomasti ja mieli pysyy hyvänä ja osaa NAUTTIA niistä valmisteluista.

  Eli pointtini on että pieni stressi kuuluukin joulun aluseen (ainakin minulla) mutta sitten jouluna otan todella rennosti ja nautin puhtaasta kodista ja melkein valmiista ruuista kun ei tarvi kuin potut keittää ja laatikot lämmittää eikä ylipäätänsä pähkäillä että mitä tänään syötäisiin. Mutta ymmärrän kyllä että kaikilla ei ole aikaa eikä energiaa siivouksiin, mutta minun jouluuni se kuuluu. Kaupassakäyntiä inhoan eniten mutta sekin menettelee kun ostaa mahdollisimman paljon etukäteen mitä pystyy niin ei tarvi jättiostoksia tehdä viime tingassa vaan pistän miehen aattona loput hakemaan. Etukäteissuunnittelua suosittelen muillekin. Tämän hetken suurin stressi on se kun en keksi mitään jouluista jälkiruokaa. :)

  Hyvää joulua Amalian helmille! :)
  T. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että joku toinenkin on samoilla linjoilla. Minusta tämä toitotus menee jo vähän yli - tärkeintä olisi jokaisen saada itselleen sopiva joulu, ilman huonoa omaatuntoa siivosi tai ei. Meillä myös koko perhe osallistuu puuhaa ja mulla ihan sama juttu, että inhoan sitä kauppaa!! Käytiinkin eilen ostamassa osa - kaikki mahdollinen ja mies saa hakea ne lyhyen säilyvyys ajan tuotteet aatonaattona.

   Jonkin verran on pitänyt hommia jättää väliin tämän tilan takia, mutta olen yllätynyt, kuinka hyvin voiva olenkaan. Mummi joskus lupautui avuksi, mutta ei me olla apua tarvittu, kun tytöt saa tehdä oman osuutensa. Ainoa mitä en nyt tee on se viimehetken saunan pesu ja lamppuja en tohtinyt pesuun irrottaa, mutta kaapit käytiin jo hyvissä ajoin läpi.

   Oikein hyvää joulua myös teille!!!

   Poista

Jokainen jätetty kommentti on suuri ilo minulle!